Nettbasert lekseveilder

Dette er vanskelige tider for alle, med tanke på helse og familie, men også når det kommer til jobb og hjemmeundervisning. På grunn av dagens anbefalinger om sosial distansering, innser vi hvor utfordrende det er for foreldre å fortsette å jobbe og hjelpe barna med hjemmeundervisning. Derfor tilbyr Sitly nå nettbasert lekseveiledning for å lette foreldrenes arbeidsmengde.

En nettbasert lekseveileder kan hjelpe barn med skolearbeidet deres eksternt, følger skolens instruksjoner og tilbyr veiledning til barn i skolealderen, gjennom en videosamtale-app (Skype, Google Hangouts, Zoom). 

Det er enkelt å finne eller bli en nettbasert lekseveilder med Sitly - Alt du trenger er internettforbindelse og en videosamtaleprogramvare.

Hvordan finne en nettbasert lekseveileder eller tilby dine online veiledningstjenester:

  1. Registrer deg på Sitly. Du kan angi om du trenger en veileder eller ønsker å tilby tjenestene dine som en online veileder. Spesifiser hva slags oppgaver barna dine har, i "Om"-seksjonen.
  2. Filtrer personene som tilbyr online veiledning eller som er på utkikk etter en online veileder. Sjekk profilene deres for informasjon om tilgjengelighet. Når du finner noen passende, kan du sende dem en melding.
  3. Funnet noen? Avtal en samtale, over telefon eller videosamtale, for å bli kjent med hverandre. På denne måten, vil barna og veilederen også få en sjanse til å møte hverandre.

Hvordan sette opp en online veiledningsøkt

  • Foreldre: sørg for at veilederen mottar nødvendige informasjon og skolearbeid på forhånd, for eksempel via e-post, wetransfer eller Google drive. Du kan også sende det via Messenger eller Skype.
  • Veiledere: gå gjennom skolearbeidet før økten starter, for å forsikre deg om at du vet hva som må gjøres, og at du forstår alt.
  • Bestem dere for hvilken type app dere foretrekker å bruke til videosamtaler, og installer den. Du kan lese mer om hvilke gratisalternativer som finnes og hvordan de fungerer, her [link to app instructions]
  • Foreldre: Sørg for at barnet ditt har et rolig sted å jobbe. Hvis du har støyreduserende-hodetelefoner, er det en fin måte å holde barnet forkusert på veilederen og skolearbeidet.
  • Veiledere: I løpet av økten kan du veksle mellom å gå gjennom oppgavene som må gjøres og å la barnet jobbe selvstendig. Prøv å gjøre leksene morsomme og engasjerende, og ikke glem å rose og oppmuntre.
  • Evaluer etter de første øktene og hold hverandre informert om fremdriften til barnet; ikke vær redd for å stille spørsmål eller gi anbefalinger for forbedring

Hvilke videosamtale-apper kan du bruke?

Det finnes flere gratisapper som du kan bruke til online veiledning, for eksempel Skype, Zoom, Google Hangouts, Facetime.

Hvordan bruke disse programmene

Skype
(egnet for Mac, nettbrett og PC. Gratis å bruke.)

Hvordan installere:

Slik kommer du i gang:

  • For å ringe og sende meldinger: Søk opp brukernavnet til forelderen eller online veilederen i søkefeltet. Klikk på personen du leter etter fra listen, og ring!
  • Deling av filer/skoledokumenter: Du kan bruke chat-ikonet for å åpne en chat-skjerm. Der kan du sende lenker og legge ved filer ved å bruke papirklippikonet.
  • Skjermdeling: dette er nyttig noen ganger når barn har lekser på nettet. Det lar deg dele alt som er på skjermen din - læringsmateriell, nettsteder, videoer, alt du skriver på din egen skjerm i et tekstdokument. Du kan starte med å trykke på 'Skjermdeling'-knappen. På mobilversjonen må du trykke på ikonet med tre prikker, deretter på 'Skjermdeling'-knappen.

Zoom
(egnet for Mac, nettbrett og PC. Gratis å bruke.)

Hvordan installere:

Registrer deg for en gratis Zoom-konto på https://www.zoom.us /> Bruk Zoom i nettleseren din når du logger deg på kontoen din på https://www.zoom.us eller laster ned en app i Apple App Store eller Google Play Store

Slik kommer du i gang:

  • Etter innlogging, klikk på en nedovervendt pil og velg ‘Start with Video’, og klikk deretter på ‘New Meeting’. Klikk på "Invite"-knappen nederst på skjermen, og velg deretter å invitere en deltaker via e-post eller URL-lenke.
  • Ringe og sende meldinger: Etter at en deltaker godtar en invitasjon via e-post eller ved å klikke på URL-lenken i invitasjonen du sendte dem, vil møte startes i et virtuelt møterom. Zoom tilbyr gratis samtaler, med muligheten til å delta via telefonoppringning fra et vanlig mobiltelefonnummer.
  • Planlegge økt: Zoom nettportal gjør det mulig å sende invitasjoner for å delta i en økt direkte til elevenes e-post, med personlig møte-ID og passord. Det er også et alternativ for gjentagende invitasjoner.
  • Skjermdeling: Velg 'Share screen'-knappen nederst i møterommet. Du kan deretter velge å dele hele skjermen, individuelle applikasjoner, tavler eller en individuell fil fra et bestemt sted på datamaskinen din (eller dropbox / GoogleDocs).

Google Hangouts
(egnet for Mac, nettbrett og PC. Gratis å bruke.)

Hvordan installere:

  • Gå til https://hangouts.google.com eller åpne Hangouts i Gmail i rullegardinmenyen øverst til høyre
  • Klikk 'Ny samtale' øverst på skjermen
  • Oppgi og velg navn/e-post
     

Slik kommer du i gang:

  • For å ringe og sende meldinger: Klikk på ‘Videosamtale’. Dette vil åpne en ny 'Hangout'. En popup vil be deg om å oppgi e-postadressen til forelderen eller veilederen. En e-postinvitasjon vil blir sendt. Når mottaker godtar invitasjonen, vil de automatisk bli med i videosamtalen. 
  • Skjermdeling: Klikk på "Skjermdeling'-knappen øverst på menylinjen. Et nytt vindu vil åpnes, der du kan velge hvilken skjerm du ønsker å dele. Klikk på 'Del valgt skjerm'-knappen. Dette vil gjøre det mulig å dele alt du har på din skjerm - nettbasert læringsmateriell, nettsteder, videoer, alt du skriver på din egen skjerm i et tekstdokument.
  • Sømløs planlegging: Fullt integrert med gmail-kontoen din

FaceTime
(egnet for Mac / iOS. Gratis å bruke.)

Hvordan installere:

Åpne FaceTime-appen på din iPhone/iPad/Mac og logg på med din AppleID eller last ned FaceTime-appen fra Apple App Store

Slik kommer du i gang:

Start en FaceTime-telefonsamtale ved å trykke på ‘+’ -knappen og skrive inn veileders eller elevens e-post / telefonnummer. Hvis du allerede har personen i kontaktene dine, kan du begynne å skrive navnet hans/hennes i søkevinduet

GoogleDocs

Hvordan installere:

  • Gå til https://docs.google.com eller logg deg på gmail-kontoen din og velg 'Dokumenter' fra rullegardinmenyen øverst til høyre.
  • Øverst til venstre, under 'Opprett et nytt dokument', klikk 'Nytt+' eller gå til docs.google.com/create for å opprette et nytt dokument. 

 

Slik kommer du i gang:

  • Del filer og mapper med andre brukere via e-postinvitasjon: Bare klikk på 'Del' øverst til høyre i dokumentet og skriv inn en e-post sammen med en melding om dokumentet du deler. Innbydende vil motta en e-post og vil kunne se det delte dokumentet og redigere det, hvis det gis tillatelse.
  • Bruk Google Docs som et samarbeidsverktøy akkurat som du vanligvis bruker et Word-dokument